
Des que els cercadors van posar en marxa els seus robots i les seves aranyes per rastrejar totes les pàgines de l’univers d’Internet, cada vegada ho fan amb una precisió més gran. Poques pàgines escapen al seu anàlisi amb l’objectiu d’oferir als usuari una resposta el més rellevant possible per a una recerca determinada. Abans de continuar parlant del posicionament, o com en aquest cas, de la importància de l’estructura d’una pàgina web, no t’oblidis que l’objectiu de Google és el d’oferir la millor informació possible (sobre qualsevol tema), de forma gratuïta. Per tant, facilitar l’accés a aquesta, ha de ser la nostra primera prioritat en pensar en crear l’estructura d’una pàgina web
Per aconseguir un millor posicionament del nostre projecte, ens cal fer moltes coses bé. Unes accions dins de la nostra pròpia pàgina i altres a través de tercers. Dominar aquestes tècniques internes és un dels requisits d’un bon treball SEO (encara que fer-ho bé no et garanteix una bona posició). Actualment se sap que hi ha més de 200 factors importants per al posicionament web. Optimitzar-los al màxim, és l’objectiu dels professionals del posicionament. El dolent (i el bo) d’Internet, és que utilitza aquests factors per millorar l’autoritat d’una web, i per tant donar-li més rellevància davant les recerques dels usuaris. El que implica que treballar pensant en el que a Google li “agradi”, millora ostensiblement les possibilitats de tenir visibilitat. Però això mateix també ho faran els teus competidors, per això diem que cap professional del SEO et pot garantir resultats.
El que si pot fer un professional del màrqueting de cercadors és tractar d’optimitzar tot el que afavoreix un millor rankeo a la SERP i que estigui a les seves mans. D’entre aquests més de 200 factors n’hi ha un molt important, objecte d’aquest post. Igual que quan es construeix un edifici, els fonaments són el primer que es projecta en una pàgina web. L’estudi de la correcta estructura d’una pàgina web és un dels aspectes més importants a tenir en compte i a planificar davant d’un projecte digital. Una estructura d’una pàgina web adequada, ens permetrà millorar en dos aspectes vitals. D’una banda, enamorarem als motors de cerca (especialment a Google) i d’altra banda, facilitarem l’experiència de l’usuari en el nostre lloc web. Sense dubte, un còctel guanyador.
L’estructura d’una pàgina web en els robots i en l’experiència de l’usuari
Els robots (o aranyes de rastreig), són uns diminuts arxius que rastregen totes les pàgines d’Internet, El seu objectiu és identificar-les i associar-les a un contingut i així poder mostrar-les per a determinades cerques que van fent els usuaris és aquest cercador. Es classifiquen en funció de centenars de factors i els assignen una rellevància segons els algoritmes secrets dels cercadors, per a una paraula clau concreta o gràcies a l’enteniment a nivell semàntic, per una temàtica específica. Ara és fàcil entendre la importància de l’estructura d’una pàgina web ben desenvolupada, ja que estem creant les “carreteres” per les quals hauran de passar aquests rastrejadors. Com més separem els continguts importants de la Home, o quants més problemes de “pas” posem a la nostra web, més dificultats tindran aquests robots per rastrejar les nostres pàgines i per tant ens donaran menys rellevància.
Per bé o per mal, qualsevol usuari d’Internet més o menys actiu ha vist milers de pàgines web. A tots ens ha passat que hem entrat en una pàgina web desordenada, caòtica, amb les categories barrejades o mal definides i hem acabat per sortir. A Internet hi ha una cosa molt important que no podem oblidar, la competència està a un sol clic, no cal fer res més per entrar en una altra pàgina i oblidar-se totalment de l’anterior. Com més complexa d’entendre sigui la nostra pàgina web, menys visible estigui nostra proposta de valor o tingui una navegació més complexa, menys visites es quedaran en ella. Ha arribat un moment en què l’usuari busca senzillesa i facilitat. Una cosa fonamental per navegar no només des d’ordinadors de sobretaula, sinó, des de dispositius mòbils.
De fet, treball de posicionament comença molt abans de desenvolupar la web. Comença amb l’anàlisi de competidors, l’estudi de paraules clau, i en la detecció de patrons de cerca. Tot això ens va a ensenyar com treballa la nostra competència (de la qual podem aprendre molt), i com busca el nostre públic objectiu els productes o serveis que oferim des del web. Una cosa que no sempre es té en compte i que és molt rellevant per crear l’estructura d’una pàgina web que una a la perfecció els nostres productes o serveis amb la demanda dels mateixos.
La força dels headings o encapçalats
Una bona estructuració web comença per la definició correcta de les capçaleres. Per tal de facilitar l’accessibilitat als robots rastrejadors i de crear uns estàndards web, es van crear els headings o encapçalats té com a finalitat la d’estructurar i jerarquitzar el contingut dins d’una pàgina web. Dins dels headings parlem de 6 nivells de encapçalats.
Els invidents, sense anar més lluny, necessiten aquests encapçalats ja que els seus lectors de pantalla usen aquesta informació per a servir-los el contingut d’una manera més còmoda. No t’oblidis que Google valora molt que facilitem l’accessibilitat a les nostres webs. Les capçaleres són metaetiquetes que s’han d’utilitzar a l’hora de desenvolupar un web i s’inclouen amb un codi HTML molt senzill. La majoria de les plataformes que es fan servir actualment per construir una web els incorporen de manera molt senzilla. Així que, a nivell tècnic, no impliquen cap problema.
És important recordar que la forma de consumir la informació ha canviat gràcies a la globalització d’Internet i l’augment dels dispositius mòbils. Tenim tanta informació i continguts a la nostra disposició, servida des de tants dispositius diferents, que no llegim igual. Hem passat de llegir una pàgina web a escanejar. Fent una lectura molt ràpida i amb la finalitat de trobar alguna cosa que ens interessi, que ens cridi l’atenció o que sigui exactament el que estem busquem. Ja s’ha popularitzat el terme de lectura diagonal. Les capçaleres ens faciliten aquesta lectura ràpida estructurándonos la informació perquè no haguem de esforçar-nos massa.
Hi ha un factor que fa que els headings o encapçalats siguin obligatoris, i és que són molt bons per al SEO. Els motors de cerca els presten especial atenció i en ells han de trobar pistes sobre el tema de la pàgina. Per aquest motiu cal estar molt pendent de les paraules clau que utilitzem dins dels headings ja que això ens ajudarà a augmentar molt la rellevància en els cercadors per a aquests termes amb què volem posicionar-nos.
Per donar-se compte de la importància dels headings, només cal veure que en l’actualitat tots els navegadors importants són compatibles i assimilen a la perfecció les capçaleres.
Per acabar de parlar de les capçaleres, ens queda dir que només ha d’haver un H1 per cada URL del web i que no ha de repetir-se en cap pàgina. L’ideal és que incorporin la paraula clau objectiu d’aquesta URL. Així, com hem dit, donem un impuls important a l’SEO. Després de l’els H1, vénen els H2. S’usen, sobretot per a dividir la lectura en blocs relativament independents. Per aprofitar-los al màxim, l’ideal seria que portaran alguna paraula clau que sigui sinònim de la paraula clau objectiu d’aquesta URL. D’aquesta manera completarem a nivell semàntic el contingut d’aquesta URL. La resta, són menys importants per al SEO, i la seva funció ha d’estar més relacionada amb l’experiència d’usuari.
La correcta estructura d’una pàgina web ens pot regalar un Sitelink
L’esquelet d’una pàgina web és una cosa que pot marcar moltes diferències respecte a la competència. Si ho analitzem, pensem i dissenyem abans de llançar un projecte estalviarem temps, diners i preocupacions. Ens ho agrairan els cercadors i els nostres possibles usuaris. L’estructuració web és la manera en què organitzem els continguts dins la nostra web. Es compon de totes les seccions que trobaran els usuaris i les aranyes dels cercadors quan entrin i naveguin per les nostres pàgines.
Com ja hem comentat, el control d’un dels factors interns més importants està a les nostres mans. Hem de donar-li el pes i la importància que té. Hem analitzat molts portals d’Internet en què no se li havia prestat cap atenció a aquest aspecte i les conseqüències de corregir solen tenir un cost elevat, a nivell econòmic i de visibilitat.
Els Sitelinks (o enllaços de lloc) són els enllaços que apareixen sota la descripció a Google després de fer una recerca. Són una funció automàtica de Google, per a resultats de cerca d’alta rellevància per a la recerca i que gràcies a ells l’usuari pot obtenir accés directe a determinades seccions o pàgines del lloc ofert. És més fàcil que s’obtinguin amb termes que facin referència a l’Branding. Per exemple per a la recerca “IKEA”, Google ens mostrava el següent:
Com podem observar, a més del link de la Home de la pàgina, Google ha seleccionat de “motu propi” una sèrie de categories de la pròpia pàgina que ha considerat més rellevants. Ens estalvia la feina de buscar-nosaltres mateix.
No se sap amb exactitud quan o per què són mostrats aquests sensacionals atributs per part de Google, però una cosa és indubtable; és bàsic que tinguem ben definida i implementada l’estructura d’una pàgina web.
Beneficis d’aconseguir un Sitelink
Obtenir un Sitelink en els resultats de cerca orgànic suposa una cosa molt beneficiós i són un gran avantatge per al SEO.
- Augmenten molt la navegalidad d’una pàgina web.
- Mostra continguts concrets i sobretot rellevants com a resultat d’una sola cerca.
- Fa que ocupis més espai en els resultats, dominant la SERP per sobre de la competència.
- Millora la reputació de la teva marca perquè li dóna més visibilitat.
- Són un signe de confiança per part de Google, només surten si la teva estructura és correcta.
- Són una garantia per a l’usuari que aquesta web és adequada a nivell d’estructura.
- Milloren ostensiblement el CTR (la relació entre impressions en pantalla i clics), fet que suposa encara més avantatge de cara al SEO.
Com suprimir un Sitelink o modificar els links
Com que no és una cosa que puguem controlar, Google els mostra segons criteris seus, el que podria fer que es mostressin al Sitelink, resultats que no desitgem que apareguin. Per solucionar això només tenim una opció, és a través de la Search Console de Google, que ens permet eliminar un enllaç concret.
1- Entra en GSC i selecciona el lloc sobre el qual vulguis actuar (si és que tens diversos).
2- A l’apartat “Aspecte de la recerca”, clica a “Enllaços de llocs”.
3- Introdueix la URL que no vulguis que sigui associada als enllaços de lloc.
4- I si el que vols és rebaixar la posició dels enllaços de lloc, al quadre per rebaixar la posició de la URL de l’enllaç de lloc, introdueix la URL de l’enllaç de lloc la posició vulguis rebaixar.
Algunes recomanacions et poden ajudar a aconseguir el teu Sitelink
S’han fet diverses anàlisis entre molts blocs i pàgines web. Però els resultats mostren que hi ha blocs amb molt èxit en què no apareixen els enllaços, i altres més recents i amb menys vistes si ho han aconseguit. No hi ha una recepta única, però a més de l’adequada estructura d’una pàgina web, hi ha alguns suggeriments per fer funcionar el mecanisme de generació automàtica de Sitelinks:
- Aconsegueix més visites. Com més visites més rellevant seràs per a Google.
- Treballa amb un domini amb autoritat.
- Espera assegut i arma’t de paciència. Un bloc o pàgina jove hauran de generar molt contingut abans de tenir una opció real.
- Treballa teu blog amb continguts de qualitat, originals i rellevants.
- No oblidis la “meta etiqueta description”. Hi ha dos tipus de sitelink i per a tots dos és important aquest contingut.
No ens cansarem de repetir la importància que té la planificació en la creació de l’estructura d’una pàgina web, prestant especial atenció als enllaços interns. El millor moment per determinar la jerarquia d’un lloc web és el començament del projecte. No hi ha cap impossibilitat per desenvolupar-lo exactament com vulguem i és recomanable no preocupar-se de si el que volem es pot o no es pot fer. Aquest punt ja ho resoldrem. És el moment de pensar com creiem que beneficiarà a la nostra pàgina i pensar en els objectiu del projecte. I per descomptat, tenir un SEO a prop que ens ajudi a determinar l’estructura que beneficiï al projecte en tots els àmbits. A nivell d’indexació, de patrons de recerca i a nivell d’experiència d’usuari.
Qualsevol modificació de l’estructura d’una pàgina web a posteriori, pot desencadenar una pèrdua de trànsit orgànic difícil de recuperar. Una bona idea és plasmar el que tenim en ment en forma de gràfic que ens mostri l’arquitectura de la pàgina segons els seus nivells, directoris, categories, etc … Per a això pots utilitzar una cosa tan senzilla com un Excel, o eines més avançades i dissenyades per aquest propòsit, com Balsamiq Mockups.
- Fes una planificació el més senzilla possible. No és el moment ara d’entrar en detalls massa concrets, es tracta d’elaborar un esquelet molt bàsic de com ha de ser la teva pàgina web.
- Utilitza una jerarquia lògica. L’experiència és un grau i la teva experiència a Internet t’ajudarà a no complicar cap procés. La senzillesa en l’estructura d’una web és molt important per als robots dels cercadors i per garantir una experiència a l’usuari satisfactòria.
- L’estudi de competència i l’anàlisi de paraules clau i patrons de recerca és el més important per no equivocar-se.
- No et passis amb les categories principals o la força de la teva pàgina es diluirà massa i perdràs Link Juice.
- Has d’arribar des de la Home a qualsevol pàgina important en menys de 3 clics. Vigila els nivells de profunditat, són una barrera per a cercadors i per a usuaris.
El enllaçat intern pot marcar la diferència
Ja hem parlat en alguna ocasió, i ho seguirem fent, de la importància que tenen per al posicionament dels enllaços que apunten a la nostra pàgina web. Però no només són importants els enllaços externs, és a dir, els que ens arriben des d’altres pàgines web. Per als algoritmes dels cercadors, l’enllaçat intern és un factor que tenen en molta consideració a l’hora de calibrar i oferir una pàgina o una altra per a una recerca determinada. Els enllaços interns són tots els hipervincles que hi ha dins la nostra pàgina web, que serveixen per navegar per la pàgina i que tenen com a destinació altres pàgines de la pròpia web. Poden apuntar a qualsevol part de la pàgina. Són interessants perquè:
- Facilitan a los robots de los buscadores el poder desplazarse por nuestra web.
- Permiten a los usuarios navegar por las secciones más importantes con mucha facilidad.
- Nos ayuda a establecer la jerarquía de nuestros contenidos.
- Ayuda a pasar la relevancia de unas páginas a otras.
- Es explícito sobre cuales son los contenidos a los que damos más relevancia.
- Permite trabajar la palabra clave objetivo, lo que ayuda a los robots de los buscadores a saber cuál es.
Recomanacions per a un enllaçat intern amb garanties
Tot i que no hi ha una recepta única que garanteixi l’èxit, els experts en SEO i usabilitat recomanem un seguit d’accions que són molt beneficioses perquè els enllaços interns juguin al teu favor.
1- Fes servir menús navegacionals. Els menús de navegació són un dels factors que determinen la usabilitat d’un lloc web. Mostren l’estructura de forma ordenada i són una de les vies més directes per arribar als continguts, el seu disseny i usabilitat han de ser estudiats a consciència. Que sigui clar, senzill d’usar, útil i que no variï de pàgina en pàgina, seran aspectes a tenir cura en la seva elaboració.
Tingues en compte que els webs que mostren aquests menús en text pla obtenen millors resultats en posicionament orgànic, ja que són indexats més fàcilment pels robots. A més serà una basa important perquè Google creï un Sitelink.
2- Que les paraula clau siguin el “Anchor Text” dels links. D’aquesta manera la valoració de la keyword per a Google serà més gran. Si per als enllaços provinents d’una altra pàgina hem de controlar el “Anchor” i evitar una sobre optimització … per als enllaços interns tenim molt més marge. Així que aprofita-ho amb el “Anchor” de la paraula clau específica i amb l’atribut