¿TE PODEMOS AYUDAR?/ET PODEM AJUDAR?
Consúltanos/Consulta'ns »

Llámanos/Truca'ns:
608 23 67 05

Redacció de continguts - Posicionament Web i SEO

A principis del 2011, Google, el cercador per excel·lència a Espanya, Europa i probablement del món, va llançar el seu nou algoritme de posicionament “Google Panda“. Aquest algoritme va remoure amb força els fonaments el SEO que tradicionalment es desenvolupava fins a aquesta data. Aquests algoritmes són complexes actualitzacions a l’hora d’ajustar els criteris que el robots de Google utilitzen per indexar el contingut de les diferents pàgines web. Pàgines que són després el que mostra el cercador, com a resposta davant recerques determinades. Amb aquesta nova actualització es va crear una nova jerarquia de posicionament natural, basada sobretot en la qualitat, originalitat i utilitat dels materials publicats. Pel que la redacció de continguts es va convertir des d’aquest moment en una cosa fonamental. En aquest moment comença a sentir-se insistentment aquest mantra que encara es repeteix que “el contingut és el rei“.

Com tots els algoritmes que llança Google (i des d’aquest moment ha llançat molts), no es tracta realment d’un canvi radical, sinó de dotar de major o menor rellevància a determinats factors, dels més de 200 que componen el seu algoritme principal. D’aquesta manera, Google respon ajustant aquestes noves regles, quan percep que el posicionament natural en el seu cercador està deixant de ser tan “natural”, i per tant es pot forçar el qual una web estigui en posicions altes, sense que això suposi que el que ofereix té la suficient qualitat i utilitat per a l’usuari que cerca.

Sobre el 2011 Google va percebre que moltes de les pàgines web que es creaven no donaven cap valor al contingut i que per tant no no es cuidava la redacció de continguts a nivell SEO, ni afavorien l’experiència de l’usuari. En definitiva, no li aportaven res, cosa que Google no pot deixar passar. La majoria dels nous dominis eren usats per oferir publicitats invasives, disseminar spam o difondre contingut copiat o duplicat per atreure usuaris i picar amb publicitat. Monetitzant d’aquesta manera aquestes pàgines, convertint un negoci real basat en el volum de visites. A més d’això, les paraules clau estaven rebent una optimització a nivell de SEO On Page tan extrema que deixaven de complir l’objectiu primigeni de Google d’oferir informació rellevant a l’usuari.

La rellevància de la redacció de continguts avui en dia

Google és un cercador que avança a la velocitat del llamp. És capaç d’oferir un tipus de resultat diferent en funció de molts factors, relacionats amb l’experiència de l’usuari que ja ha fet altres recerques abans. O fins i tot entenent que tipus de resultats han estat millor acceptats, quan els ha oferts en altres recerques i ser capaç d’ajustar els resultats que ofereix en el futur, segons múltiples variable relacionades amb el machine learning. És a dir, és un motor de cerca que està en continu aprenentatge.

Tanmateix, i sense perdre això de perspectiva, la paraula clau o keyword, segueix sent una part molt important per al posicionament d’una pàgina web i un bon estudi de paraules clau és un dels pilars en qualsevol estratègia basada en el màrqueting de cercadors . Ens agradi o no, la primera relació que tenim amb Google és a través d’escriure (o fer una petició per veu), en forma de paraula clau. Aquesta és la primera pista de la nostra intenció de cerca i el primer que Google rep en la seva interacció amb un usuari. Per tant, si la redacció de continguts ajuda a que Google pugui relacionar aquesta paraula clau amb aquests continguts, no hem de deixar passar.

No obstant això, l’ús i optmització de la paraula clau exacta en la redacció de continguts, ha perdut força. Ara és tan important com la paraula clau principal, les paraules clau secundàries (o la relació semàntica general del contingut). De fet, ajuden a Google a entendre el significat del que explicat d’una manera molt més completa. El que permet associar un nombre major de paraules clau a aquestes URL, i per tant, augmentar les opcions de visibilitat d’aquesta pàgina web. Cada vegada veiem més cerques els primers resultats no coincideixen exactament amb les paraules exactes.

Per a “calculador d’impostos”, vam rebre un primer resultat del qual title és “estimador és impostos …”

redacció de continguts

Aquest article té una semàntica de paraules relacionades amb el càlcul dels impostos molt elevada, la qual cosa fa que per a Google sigui el resultat més òptim i atorga una major rellevància al domino. El normal és que l’usuari tingui una bona experiència i que, efectivament, sigui aquesta informació la que cerca. Per calibrar això Google té molt en compte (entre altres factors) el CTR d’aquesta pàgina (que relaciona les vegades que l’anunci és mostrat amb les vegades que es clica). I si els resultats del CTR fossin dolents, amb el temps perdrà aquesta posició.

A més del CTR, Google es fixa en valors relacionats amb l’experiència d’usuari dins de la pàgina. En definitiva, si et mostra una pàgina i per aquesta experiència d’usuari que analitza, considera que no t’ha estat útil, probablement, aquesta pàgina perdrà rellevància i per tant serà mostrada menys vegades davant recerques similars. L’experiència d’usuari (i fent un resum molt gran), implica l’anàlisi dels valors del comportament de l’usuari dins de la pàgina, com per exemple; el temps a la web, les pàgines vistes, o la taxa de rebot. I molts d’aquests valors es relacionen amb la capacitat de crear continguts rellevant i amb la redacció de continguts.

Què esperem trobar en una recerca?

És difícil (millor dit, impossible) esbudellar l’algoritme de Google al 100% i entendre a la perfecció què és el que més valora. Però hi ha algunes premisses que gràcies als anys d’experiència de molts SEOs, ens ajudaran a l’hora de posicionar els nostres projectes digitals. Treballant directament sobre la redacció de continguts.

  • Ofereix a l’usuari el que realment desitja trobar. No hi ha res pitjor que buscar una cosa i que t’ofereixin una altra de diferent.
  • Cada vegada més, Google entendrà millor el tipus de contingut. Amb els anys la qualitat, originalitat i el donar solucions a les consultes serà l’únic important.
  • Es detallista en els teus continguts. Esmicola els teus articles i explica el millor possible tot allò que vols transmetre. No es tracta que un contingut hagi de ser extens pel sol fet de tenir més opcions de posicionar. Sinó que has d’aprofitar aquesta extensió per millorar el contingut i el que ofereixes a l’usuari.
  • No t’oblidis del Long Tail. De la mateixa manera que et preocupes de l’optimització o de la redacció de continguts per a la teva pàgina ho fan els teus competidors. Competidors que creixen per tot arreu cada dia en aquest entorn en línia tan sucós. Ja hi ha tanta informació a Internet (i el que queda), que les recerques generals són molt complicades a l’hora de competir. Hauràs analitzar-les i sospesar els recursos que necessitaràs. El long tail fa referència a aquests termes menys habituals i que poden ser una gran oportunitat per a posicionar la nostra web amb menys competència.
  • Un 15% de les cerques que es fan a Google cada dia, són noves. Per tant, hi ha oportunitats. Es creatiu en la recerca de paraules clau
  • La teva competència és alhora el teu millor aliat. Saber sobre quins temes escriuen t’ajudarà molt.
  • L’escolta de mercat a les Xarxes Socials pot donar-te idees del que interessa a la teva comunitat. Si ets capaç de anticipar-te amb la redacció de continguts de la teva web, tindràs un gran camí fet.

redacció de continguts 2

Utilitza sinònims en la redacció de continguts és genial per al SEO

Els cercadors tenen indexada una quantitat contingut que ja relacionen sinònims i termes a nivell semàntic. Tot això fruit de l’experiència de desenes d’anys analitzant i guardant contingut, el que li ha fet entendre a la perfecció com s’ha d’escriure d’una forma natural. O el que és el mateix, escriure pensant en l’usuari, no en els robots que indexen les pàgines web.

Si en un text de 200 paraules, col·loques 15 vegades la keyword principal, per exemple “bici de muntanya”, serà molt pitjor als ulls d’un cercador que si col·loques 5 vegades “bici de muntanya” i la resta de les vegades sinònims del tipus: “Mountain bike”, “Rutes per a bicis per la muntanya”, “Bici per al camp”, “models de bicicleta de”, etc … Google s’entendrà que són sinònims o que estan relacionat semànticament i per tant, parlen del mateix . Però al mateix temps serà capaç de relacionar aquest contingut amb un nombre més gran de “conceptes”, augmentant així les opcions de visibilitat,

Per tant hauràs adonar-te que per posicionar la paraula “bici de muntanya”, serà millor escriure sobre les rutes que pots realitzar, els models que pots trobar, o les parts que componen les bicis, que limitar-te a repetir la keyword com un posseït , generant un contingut amb poc sentit i de baixa qualitat. Un bon modus operandi abans de la redacció de continguts, és buscar una paraula clau i anotar moltes de les seves variants, així quan escriguis, podràs fer servir sinònims constantment el que donarà més frescor al contingut i generarà una relació semàntica important per al cercador. Com a idea general, procura que el teu contingut tracti “sobre un tema”, no “sobre una paraula clau”.

Llavors … la densitat de paraula clau ja no importa?

La densitat de paraula clau és la relació que s’estableix entre el nombre de vegades que està la paraula clau exacta i la quantitat de paraula en el contingut. Segons tot el comentat, ja no hauria de ser tan important per a Google. No obstant això encara es continua tenint en compte aquesta densitat en escriure un article perquè és una manera de dir-li a Google que aquesta keyword és la més important i sobre la qual vols que presti més atenció. De fet, l’hauràs de tenir en compte, no només a nivell de contingut, sinó d’optimització de metaetiquetes, de anchor texts o d’imatges.

No hi ha una densitat “oficial” i parlar de percentatges sobre els quals Google no ens castigarà per sobreoptimizar és una cosa del passat. Cal escriure de forma natural, incorporant la paraula clau top quan sigui necessari, però entenent que escrivim per ser llegits i que la relació semàntica entre tot el nostre contingut és més interessant que la repetició mecànica.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.