
El CTR (Click Through Ràtio), també denominat Proporció de Clics o Ràtio de clica és un important indicador que s’utilitza dins del màrqueting online en general (i dins del màrqueting de cercadors especialment), per mesurar l’eficàcia d’una campanya en cercadors . Bé sigui en accions destinades a aconseguir visibilitat orgànica o directament de publicitat en els cercadors, el CTR és un valor molt important i que no hem de descuidar en cap concepte.
Es mesura en % i s’obté dividint el nombre d’usuaris que fan clic sobre un dels resultats que ofereix un cercador (com Google), entre el nombre de vegades en què ha estat mostrat en pantalla. És a dir, relaciona clics amb impressions. No hi ha una taxa d’CTR adequada ja que depèn de múltiples factors, però és evident que com més gran sigui la proporció entre les vegades que un anunci surt en pantalla (impressions) i les vegades que és clicat, millors resultats tindrà aquesta campanya.
Si ens posem a la pell de Google, és com pensar que si ofereixes un resultat i el cliquen, has fet una bona elecció. Però al contrari, si no cliquen al que Google ofereix, és que aquest resultat no és tan adequat com Google pensava. I d’aquesta forma els resultats oferts amb una taxa d’impressió / clic alta, seran ben valorats i més tinguts en compte per al futur, que els resultats amb una taxa d’impressió / clic més baixa. El CTR existeix des de sempre, i s’ha convertit en fonamental des que existeix la publicitat en línia, ja que és un sistema molt adequat per mesurar la incidència dels missatges.
Però pensar que només és útil en els anuncis de cost és un erro ja que influeix també com a factor que Google té en compte a nivell d’autoritat d’una web. Allà pel 2015 el CTR va arribar a cotes de popularitat enormes ja que es va determinar de manera efectiva, que el CTR millora el SEO. Avui dia és un dels factors de posicionament al qual cal prestar especial atenció. No només perquè Google el considera com a factor essencial, sinó perquè de manera directa mesura l’experiència d’usuari, cosa que per als robots dels cercadors és cada vegada més determinant.
Es pot manipular el CTR en benefici del SEO?
El CTR millora el SEO, i els grans gurus del SEO Internacional i del Màrqueting en Cercadors o de pagament, ja es van fer ressò del que representava fa algun temps. Manipular el CTR de forma, diguem fraudulenta, és possible. No ho negarem. De fet hi ha eines al mercat que simulen visites a una web, a les quals li marques determinats valors (com el CTR). No obstant això, aquest tipus de pràctiques són només pa per avui i fam per demà. Per tant, no les recomanem en absolut.
Des de la nostra experiència professional el millor és treballar perquè el CTR millori de forma natural. La primera recomanació és la d’optimitzar el “títol de la pàgina” i la “meta description”. Són dues accions que milloren clarament el CTR dels resultats. I així podràs verificar a les clares que el CTR millora el SEO. Per tractar de millorar aquest CTR hi ha algunes tècniques vàlides, encara que depèn de diversos factors com el nombre de recerques, la competència del mercat, del nínxol de mercat o la qualitat dels continguts (entre altres coses).
Algunes formes de manipular el CTR de forma natural
- Enviar molts clics a un lloc en un període de temps curt.
- Enviar molts clics a un lloc en un període de temps llarg.
- Envia pocs clics, molt constants al llarg d’un període de temps llarg.
En qualsevol cas és important que sàpigues que no és suficient que cliqueu i es vagin. Cal enviar a Google una bona “senyal” i que vegi que en el lloc hi ha navegabilitat entra pàgines i que el temps d’estada a la pàgina és apropiat. La realitat és que s’han realitzat centenars de proves amb keywords determinades, enviant-los clics de qualitat durant un temps i s’ha observat que per norma general, el CTR és una variable a la qual Google presta molta atenció. Aconseguint una millora en les posicions de la SERP per a aquestes recerques determinades.
Com ja sabràs, quan Google indexa una pàgina web, hi ha diversos factors que analitza per determinar la importància d’una pàgina enfront dels competidors. Per tant, optimitzar aquests factors és una bona forma d’actuar de cara al SEO. En relació al CTR, hi ha un factor que influeix molt, encara que no sigui un dels que analitza Google. Es tracta de la meta etiqueta “description”. Parlem del petit text que surt sota el títol quan Google mostra resultats. Aquest text, no és analitzat per Google de forma directa, però si és un factor rellevant de forma indirecta. Ja que és l’única informació que té li usuari per decidir-se per un resultat o per un altre. Per tant, una “description” adequada, aconsegueix més clics, el que implica que millori la ràtio impressió / clic, és a dir, el CTR.
Què no has fas quan juguis amb el CTR
En primer lloc, mai has de enfocar només en la manipulació del CTR. Quan un factor es posa de moda, els SEOs ens tornem bojos i ens enfoquem només en una cosa. T’ha passat veritat? … i ens oblidem d’altres coses més importants per al SEO com el contingut de qualitat o el treball de Linkbuilding. No hi ha cap dubte que el CTR és una variable molt important, però ni de bon tros més important que les esmentades anteriorment o moltes altres. Abans hauràs de tenir ben optimitzat teu lloc web. Necessites que el contingut satisfaci a l’usuari i millorin els KPIs de permanència en pàgina o pàgines per vista. En definitiva, no valdria de res que el CTR sigui bo, però el temps en pàgina molt baix, perquè seria una evidència que l’experiència de l’usuari és dolenta. I això si és un tema definitiu per a Google. Per a Google podria ser un símptoma que alguna cosa a la teva pàgina no funciona i el teu lloc patirà el seu menyspreu a la SERP.
Que farà Google al respecte
Ja està clar que el CTR millora el SEO, però vigila amb les manipulacions no naturals. Google es posarà molt estricte i va a monitoritzar les cerques de forma molt més intensa. El “machine learning” ja és un fet i Google aprèn de tot el que succeeix. En el moment en que descobreixi patrons de possible manipulació del CTR segurament baixaràs les posicions que hagis aconseguit. Per a Google, el CTR és un factor manipulable, per tant has de pensar que tot el que sembli automatitzat “cantarà molt” i si a més és en grans quantitats segur que et cacen!
A més, Google ja té armes per donar valor al clic en funció d’usuari. Sembla de ciència ficció però no ho és tant. Google té l’historial de recerques, per tant, els clics dels usuaris no valen el mateix perquè estan ponderats en funció de les vegades que ha fet aquesta recerca. Per exemple, si estàs buscant sobre un tema per primera vegada, el teu clic tindrà menys pes que si ho fa un “expert en la matèria” que porti mesos buscant sobre aquests temes i hagi recorregut Internet a la recerca de resultats vàlids.
Conclusions sobre si el CTR millora el SEO
- És lògic que el CTR millora el SEO ja que és un indicador que el que Google ofereix interessa (i no hi ha res que li agradi més a Google que sentir-se estimat).
- El CTR millora el SEO i és un factor de posicionament interessant com a part important de l’estratègia.
- No sembla un factor directe, serveix per reorganitzar les posicions un cop mostrada la recerca per millorar l’experiència de l’usuari.
- No és un nou factor en el SEO, des del principi ha estat important.
- Mai no enfocaments únicament en aquest factor deixant altres de costat. En mercats competits el contingut i el linkbuilding són més importants. Pots comprovar el CTR a la Google Search Console.
- Manipular-lo de manera “forçada” és perillós. El millor és treballar bé per “agradar” a l’usuari.
IMPORTANT:
Aquest article està basat en el Webinar que va impartir Brandon Diaz per SEMRush. “EL CTR ESTÀ DE MODA, QUÈ TANT DEL QUE ES DIU ÉS VERITAT?”. Hem tractat de resumir els conceptes que en ell explicava per poder acostar-lo als que no han seguit aquest Webinar.
A més hem vist després de la nostra publicació que Brandon Diaz havia publicat un article molt similar al seu bloc. Per tant l’article original és el seu que enllacem aquí mateix perquè pugueu visitar-lo i llegir-lo de la mà del seu creador original.