
Cada final i principi d’any, agències de màrqueting en línia, eines SEO i professionals del posicionament web, publiquen llistats de factors de posicionament a Google, que preveuen que seran rellevants en el futur més immediat. És un exercici genial, i molt d’agrair ja que el dia a dia, de vegades, no ens deixa veure el que està per venir. Tots aquests professionals dediquen el seu temps a generar un contingut molt interessant. Des de fa molts anys, tenim el costum de seguir aquest tipus de publicacions que ens permeten estar al dia del que, des de la seva experiència, pot determinar la forma d’estar a Google en els propers mesos.
Revisant documentació, hem trobat els resultats d’un estudi realitzat per Searchmetrics, allà per l’any 2015. Es tracta d’un interessant estudi anual en què han analitzat els factors SEO que preveien importants per a aquest any 2015 (dividits segons categories) i com els utilitzen les millors pàgines d’Internet. El que sens dubte és un document molt interessant. Searchmetrics, va ser fundada l’any 2005. Combina l’experiència del posicionament SEO, el rendiment del contingut, l’experiència dins del màrqueting en línia, les anàlisis de mitjans de comunicació social i les relacions públiques, per desenvolupar una estratègia de continguts i col·locar així, el focus en el client. Més de 100.000 usuaris i més de 8.000 marques utilitzen la Suite Searchmetrics per planificar i executar a mida les seves estratègies de màrqueting digital.
Cada any desenvolupen una investigació sobre els factors SEO que han detectat més rellevants. Centrant-se en l’estudi d’aquest any a: factors tècnics, experiència d’usuari, contingut, backlinks i senyals socials. Aquest estudi en qüestió, està basat en resultats de recerca d’escriptori. Cal recordar que encara que a dia d’avui (4 anys després), el mòbil és fonamental, en aquest moment, encara que ja es preveia el seu potencial, no era tan utilitzat.
El cas és que en repassar aquesta informació, ens hem preguntat si 4 anys després aquests factors, de manera que ha evolucionat Google, el món del SEO, els dispositius des dels quals es pot navegar, la major connectivitat entre usuaris, o la globalització i millora en l’accés a Internet … seguien sent rellevants.
Els factors tècnics sempre van a ser importants
Els factors tècnics continuen sent un dels requisits més importants per aconseguir una bona posició en el màrqueting de cerca. Alguns dels factors analitzats en aquest estudi eren:
Meta Etiquetes Títol i description:
Òbviament la metaetiqueta title segueix sent una de les joies de la corona. L’evolució del propi Google fa que la rellevància de les paraules clau, com a tal, sigui menor. No obstant això, entendre com utilitzar la paraula clau en l’etiqueta title, sempre serà un avantatge a nivell de SEO.
Pel que fa a l’etiqueta description, i tot i no ser un factor que els robots dels cercadors tinguin en compte a l’hora d’indexar una pàgina web, en l’estudi del 2015, aquesta etiqueta era present en gairebé el 100% de les pàgines. I avui en dia passa una cosa semblant. L’explicació és molt clara, i està més que demostrat que un text potent en l’etiqueta description, aporta molts avantatges a l’experiència de l’usuari. Optimitza els resultats de cerca, anticipa el contingut d’una web i fa que millorin valors que Google si té en compte, com el CTR i la taxa de rebot. Factors que sí ajudaran a millorar posicions en la SERP gràcies a una experiència d’usuari adequada.
Els Encapçalats:
La proporció de pàgines que fan servir encapçalats o etiquetes H1 i H2 anava en augment respecte a estudis anteriors. Una tendència que 4 anys després continua augmentant, ja que està clar que les capçaleres segueixen sent molt rellevants per als cercadors i de la mateixa manera, aporten informació per als usuaris, als quals facilita molt la lectura donant-los una estructura ben definida i organitzada. Facilitant-los la comprensió ràpida d’una pàgina i destacant l’important del contingut.
Segons va revelar l’estudi del 2015, les millors pàgines de les analitzades, estan perfectament optimitzades a nivell tècnic. A dia d’avui l’optimització dels factors tècnics és part obligada del treball de qualsevol SEO, no tant per marcar una diferència (com potser si ho era el 2015), sinó per no quedar-endarrerit davant de competidors que segur ho fan.
Paraula clau en el domini:
Fa no gaire anys tenir la paraula clau en el domini aportava efectes molt positius en el posicionament web en cerques per a aquesta keyword. El 2015 l’ús de paraules clau en els dominis havia baixat molt i la raó principal és que ja no és un factor de classificació tan important. Al 2019 la paraula clau en el domini aporta molt poc. A no ser que parlem de projectes molt enfocats a nínxols de mercat super específics, a l’hora de triar un domini no és tan necessari posar l’objectiu en la paraula clau. És molt millor treballar marca, alguna cosa que a mitjà i llarg termini suposarà una proposta de valor més interessant.
HTTPS:
Es tractava al 2015 d’un factor nou i que es va analitzar per primera vegada és aquest estudi. Lògicament la proporció de pàgines que l’utilitzen anava en augment, el que evidenciava que el protocol HTTPS augmentava en rellevància, i fins i tot era ja un dels factors de rànquing de Google. En aquesta època, aquest protocol de seguretat no era necessari per a totes les URL d’una pàgina web. Només era necessària per a llocs amb opció de compra i per a processos de recollida d’informació sensible del client. Ja era important en el 2015 i molt útil per augmentar les taxes de conversió i la confiança. Al 2019 és imprescindible, no s’entén que un projecte web no el tingui. De fet, plataformes com Google Ads, el consideren fonamental i en ocasions rebutja una web sinó el té.
Ràtio d’impressions de la HOME:
El% de vegades que Google mostra la Home quan es fa una recerca específica era ja una tendència a la baixa. És una clara demostració de l’esforç de Google per oferir a l’usuari la millor URL possible dins d’un web, en resposta a la seva recerca específica. El Middle tail i el Long tail començaven a ser molt rellevants. Una cosa que al 2019 és fonamental. En la majoria dels projecte nous, que busquin tenir incidència a Google, competir per les top keywords requereix de molts recursos. En general, una estratègia de continguts ben executada i treballant els termes de long tail és una opció molt interessant.
Mida de les pàgines, velocitat de càrrega:
Segons l’estudi i comparant les dades amb el 2014, la mida de les pàgines analitzades el 2015 havia augmentat. No obstant això, la velocitat de càrrega era menor, el que era un factor molt determinant. Actualment, la velocitat de càrrega d’una pàgina web és un dels factors més importants. No només per a Google, que s’ha constituït com un factor fonamental, sinó també pel que fa a l’experiència de l’usuari. Pensant sobretot en l’augment en la utilització de dispositius mòbils. Un segon més o menys en la velocitat de càrrega d’una web pot suposar la pèrdua d’un client potencial.
Longitud de la URL:
El 2015 la mida de les URL anava en augment, arribant a una mitjana de més de 40 caràcters. Tot i que les millors pàgines analitzades ja començaven a optimitzar-les, aconseguint URL més curtes.
Experiència de l’usuari
L’experiència de l’usuari ja era un factor clau en el 2015. I aquesta tendència ha anat en augment. Avui dia, les dades que Google extreu després d’analitzar l’experiència de navegació dels usuaris és fonamental per al rankeo d’una web. Per tant, pensar en optimitzar a nivell SEO per a Google, és important. Però pensar en l’usuari ho és molt més. Desenvolupa una pàgina per als teus usuaris i optimízala el millor que puguis per als cercadors.
Nombre d’enllaços interns:
La generació d’enllaços interns anava en augment ja al 2015, cal tenir present que una major quantitat d’enllaços interns no ha de ser més o menys positiu. El que de veritat importa és l’optimització d’aquests enllaços, la informació interna de la pàgina i la seva estructura coherent. El desplaçament correcte del Link Juice serà de vital ajuda per a l’usuari i per a Google. Una cosa que s’ha demostrat molt important i és un dels factors que els SEOs tenim molt en compte en el 2019. La generació d’enllaços està molt relacionat amb l’estructura web, que és molt rellevant en tot projecte online que quieta tenir opcions de posicionar en els cercadors.
Nombre d’imatges o vídeos:
L’ús d’imatges ja anava en augment en el 2015. A dia d’avui segueix sent un recurs de contingut molt important. El seu ús és molt beneficiós perquè augmenta el temps a la pàgina (sobretot amb els vídeos) i millora per tant l’experiència de l’usuari. A més les recerques per “Google Image” van en continu augment, sent aquest cercador d’imatges de Google, un mercat de posicionament paral·lel que els SEOs no solem deixar passar.
Temps en el lloc, pàgines vistes i taxa d’Rebot:
Aquests dos resultats són molt definitoris sobre l’experiència de l’usuari en la nostra pàgina. Per norma general un temps baix en el nostre lloc és un senyal per actuar en els continguts. La taxa de rebot al seu torn, pot ser un indicador de si el que l’usuari espera abans d’entrar a la nostra web és el que de veritat li oferim. Són factors molt relacionats amb el tipus de pàgina, de manera que hauran de ser analitzats en funció del web. Però són punts bàsics en l’experiència d’usuari. Per tant, a l’hora de planificar una pàgina web, heu de tenir molt en compte que oferir a l’usuari el que busca és un gran avantatge (a tots el nivells). I això, només s’aconsegueix amb un projecte basat en investigacions prèvies, estudi de mercat i competidors, anàlisi de paraules clau i determinació de patrons de cerca.
Factors SEO: sempre importarà el contingut de qualitat
Abans de comentar i analitzar alguns aspectes específics derivats d’aquell informe de fa 4 anys, vull destacar que un dels factors SEO més important és el contingut. No és que no es pugui generar un projecte que posicioni en algun nínxol específic i l’objectiu sigui monetitzar en un temps breu. És clar que si, hi ha moltes tècniques que permeten posicionar una pàgina sense que el contingut sigui rellevant. Però això no és el que aconsellem en projectes a mitjà i llarg termini. Les estratègies de màrqueting basades en la generació de contingut són una aposta segura. Això si, cal crear aquest contingut en funció del que l’usuari espera trobar i sabent optimitzar a nivell SEO.
Nombre de paraules:
El nombre de paraules que feien servir les pàgines que hem any 2015 anava en augment. En aquest sentit hi ha una gran diferència a dia d’avui. Fa 4 anys, la quantitat de contingut d’una URL es considerava un valor important en referència a les opcions de posicionar. Es tenia molt clar que un contingut més llarg posicionava millor que un de curt.
En ple 2019, sabem que aquesta relació entre quantitat de contingut i posicionament no és real. És a dir, no es tracta que un contingut, per ser més llarg, posicioni millor. Sinó que un contingut més llarg, ben treballat, amb informació rellevant, escrit a partir d’una paraules clau detectada l’estudi dels patrons de recerca dels usuaris, i ben optimitzat a nivell de SEO On page, ofereix més opcions a l’hora de es indexat per Google. De fet, l’important del contingut no és la seva grandària, sinó la capacitat d’oferir alguna cosa interessant per a l’usuari. No importen tant quantes paraules hagis usat, sinó quines paraules.
El 2015, les millors pàgines analitzades, havien augmentat el percentatge de la keyword en el contingut, potenciant aquest terme específic i dotant-li de major densitat. Avui en dia ja no importa tant aquesta densitat de la paraula clau, sinó el saber dotar el continguts d’una semàntica adequada. La paraula clau escollida ha de tenir un presència més gran (sempre que sigui justificada a nivell de contingut) amb una densitat d’entre el 2% i el 3%. Però hem de saber envoltar de sinònims. D’aquesta manera aconseguirem que el nostre contingut sigui més complet a nivell semàntic i que Google identifiqui aquesta URL amb més termes, aconseguint més opcions de posicionar.
Senyals socials
Els senyals socials eren el 2015 un factor de rankeo amb molta força. Les pàgines millor classificades comptaven amb molta presència a les xarxes socials. Google insistia que els “m’agrada”, “retuits”, etc … no eren un factor que analitzi, però és evident que hi ha una relació entre els senyals socials i la millora en els rànquings. Suposa una millora en el coneixement de la marca, el que porta més visites i millor consideració per a l’usuari.
Avui en dies les Xarxes Socials envaeixen els nostres dispositius mòbils. De fet, comença a donar-se una situació complexa i és que, molts usuaris no llegeixen ja blocs, sinó que tot el que consumeixen a nivell de continguts en línia és via xarxes socials. Això implica que les marques (i els negocis en general), han de ser capaços de generar comunitats que accedeixi als seus continguts. No vol dir això que una pàgina web amb un bloc ja no tingui sentit, ni molt menys. Però si cal començar a pensar que les xarxes són el millor brou de cultiu on generar clients.
Backlinks
Durant molts anys els enllaços han estat la base absoluta per al posicionament en cercadors, per aquest mateix motiu ha estat històricament un dels aspectes més manipulables (o millor dit, que més s’ha tractat de manipular). Els motors de cerca estan aprenent a entendre millor els continguts, però els enllaços segueixen sent un dels aspectes més rellevants per al treball del SEO. Era fonamental en el 2015, ho són en el 2019 i ho seran en qualsevol època.
Els backlinks (enllaços):
Entre els factors SEO analitzats el 2015, el valor dels enllaços entrants o backlinks segueix sent molt alt. Si bé s’aprecia una constant pèrdua de valor en la seva importància des de l’any 2013. Totes les pàgines analitzades en les millors posicions de la SERP destacaven per tenir molts més enllaços que la resta. A dia d’avui els enllaços des de pàgines de tercers segueixen sent una referència per a Google de l’autoritat d’un web. Per això sempre seran molt importants. Però cal començar a pensar (igual que succeeix amb el contingut), que la qualitat és més important que la quantitat.
Cerca enllaços des dominis de temàtiques similars, amb bona autoritat, amb bona experiència d’usuari. Treballa per ser enllaçat a mig termini gràcies al que proposa la teva pàgina web (per exemple a través de la creació d’un contingut únic i interessant).
Alhora s’apreciava el 2015 una disminució en l’ús de la keyword específica en els anchor text dels enllaços. És bastant normal tenint en compte la lluita de Google contra els enllaços no naturals i abusar de la keyword era ja un mal símptoma. Encara que es continua utilitzant de forma important, el web semàntica no necessitarà abusar tant de la paraula clau. És una disminució que s’aprecia any a any.
Pel que fa als enllaços, l’antiguitat dels mateix és un altre factor SEO que el 2015 ja se li prestava atenció. Les pàgines més ben posicionades a la SERP (d’aquest estudi) demostren tenir més antiguitat, per tant els seus backlinks són de més edat. A dia d’avui, tenir enllaços de qualitat amb antiguitat i tenir un augment dels mateix progressius és un dels impulsos bàsics en tot projecte.
Conclusions
La realitat és que els factors SEO que Google té en compte per a mostrar una pàgina web o una altra per una recerca determina, depèn, sobretot, de la capacitat que tinguin aquests resultats de satisfer la necessitat d’aquesta consulta feta per un usuari. Això no canviarà mai perquè el propòsit reconegut de Google és el de ser capaç de mostrar “tota la informació del món” de forma gratuïta. Per tant, un dels factors més rellevants serà la capacitat de generar un contingut d’alta qualitat. Si tens recursos per oferir un contingut únic, de qualitat i útil per a l’usuari, tingues per segur que Google ho sabrà. Abans o després el teu projecte tindrà visibilitat. Google ho entendrà derivat de l’anàlisi del comportament de l’usuari a la teva pàgina (entre moltes altres coses). Per tant, tenir cura l’experiència d’usuari sempre serà clau perquè el cercador et tingui en consideració.
Podràs pensar que això té un handicap doble, ho fan moltes pàgines (hi ha molta competència) i requereix destinar molts recursos. Tot i el que puguis pensar, escriure no és tan senzill. I és cert, de fet, un model de negoci a Internet es basa en la generació massiva de contingut rellevant, posicionant per a termes amb poca competència. D’aquesta manera es multipliquen les visites en relativament poc temps (i en ser contingut molt vàlid, els enllaços de tercers). El que implica que al cap del temps el volum del trànsit web pugui ser molt alt i estigui molt afermat. Es pot monetitzar venent producte o directament amb publicitat. El missatge amb què t’has de quedar, és tenir molt present que l’estratègia de continguts és sempre una solució vàlida i l’abast de tothom (almenys en major o menor mesura). Òbviament hi ha sectors més propensos que altres. Però en general, els continguts optimitzats per a termes de long tail són una basa a jugar.
D’altra banda, per a Google hi ha un altre factor SEO molt important. Són els enllaços des d’altres pàgines, ja que per al cercador són un símptoma de salut. I realment té molt sentit, si una pàgina rep enllaços des d’altres, Google s’entendrà que és més rellevant. A més de visitar-la amb més assiduïtat ja que més llocs la recomanen i li faciliten l’accés. El problema dels enllaços (el linkbuilding), és que cal treballar amb molta cura. L’ideal seria que el teu contingut sigui tan bo (tornem al tema del contingut), que et enllacin perquè aportes molt valor a continguts d’altres. Això no és fàcil, per això es treballa la consecució d’enllaços, diguem, menys natural. I és una cosa habitual, no ha de espantar. Això si fes-ho amb cap, segons una planificació i que semblin el més naturals possibles.
Un altre tema que mai falla és l’optimització a nivell On Page. És cert que ja no és un factor tan diferenciador, perquè tots ho fem, però, optimitzar un projecte en base a un estudi de competidors, paraules clau i sobre l’enteniment dels patrons de recerca, serà un valor afegit que pot marcar la diferència.
I no em vull oblidar dels factors més tècnics. Probablement, dominar-no està a l’abast de tothom, però això no implica que els oblidem perquè són molt rellevants per al SEO. Tant, com saber adaptar al que ve, com les cerca per veu, els canvis en els hàbits de compra dels usuaris a Internet, o l’auge de les xarxes socials.