
Un professional del SEO no necessita ser un programador expert i, encara que no és obligatori dominar els aspectes tècnics més profunds, és molt important tenir les nocions suficients per poder ajudar o guiar un autèntic desenvolupador. Entendre bé el que cal fer és molt important per no perdre posicionament a Google.
Moure un WordPress a un altre domini és un d’aquests treballs que amb una mica de paciència i uns coneixements tècnics bàsics pot ser duts a terme per SEOs o especialistes en Màrqueting Digital. No pretenem fer una guia definitiva, però si exposar els punts bàsics a tenir en compte. Abans de res cal tenir molt present que moure un WordPress a un altre domini de forma equivocada pot suposar el fracàs d’un projecte i la pèrdua de tot el posicionament, per tant, és molt important tenir una mica d’experiència i haver-ho practicat en projectes ” menors “. De fet, la majoria dels Hostings ofereixen aquest servei, i tot i que pot tenir un cost addicional, és interessant valorar-ho. O definitivament posar-te en mans de professionals experimentats.
En aquest post aprendràs els aspectes bàsics per a moure un WordPress a un altre domini, d’una forma senzilla a través de dos mètodes relativament assequibles. El que et permetrà entendre bé què cal fer i per què:
Per què Moure un WordPress a un altre domini?
El primer és el primer. Hi ha força causes per les quals puguis necessitar canviar un domini per un altre.
- Haver estat penalitzat tantes vegades que ja no tinguis opcions de recuperar-te. Òbviament si el teu bloc és nou, i has estat practicant SEO Black Hat, és gairebé millor que comencis una altra vegada des del principi i segueixis amb els teus “investigacions i el teu I + D” si la teva web a comès errors per imprudències o per atacs, el canvi de domini pot ser l’única solució (per no perdre la feina feta).
- T’has adonat que el teu domini inicial no t’afavoreix com pensaves.
- Has estat buscant Dominis caducats i has trobat un molt més potent i en el qual encaixa el teu “negoci”.
- Uses un domini que tingui alguna part registrada i estiguis en problemes per copyright.
- Simplement perquè has canviat el “sentit del negoci digital” però hi ha contingut d’aprofitar.
Pas 1: Cal saber que moure un WordPress a un altre Domino implica un risc
Si has decidit moure un WordPress a un altre domini per algun dels motius comentats o perquè et dóna la gana … has de saber que hi ha cert risc. No cal ser catastrofista, però si realista. Perquè queda clar, has decidit “agafar” el contingut que hi ha dins d’un Domini, i “ficar-lo” en un altre Domini. Per tant, la primera idea sempre és “millor ser temorós de Déu que valent” (sobretot si és un tema professional. Vaja, que facis una còpia de seguretat completeta del lloc actual. De fet el necessites fer perquè és el que vas a pujar al teu nou domini. a més et cobreix una mica per possibles “accidents fortuïts”. per tant, la còpia de seguretat és bàsica. no obstant fer-la abans, no se t’acudeixi tocar res! 🙂
És important saber què necessites incloure en aquesta còpia de seguretat. Que habitualment serà:
Bases de dades: ja saps que tot el contingut del teu WordPress s’emmagatzema i ordena en bases de dades (taules).
Arxius estàtics: aquí s’inclouen els arxius de WordPress bàsics, arxius de temes i arxius CSS.
Per fer-te amb aquesta còpia de seguretat hi ha moltes opcions:
1- Utilitzant el plugin (BackupBuddy): En WordPress hi ha molts plugins que ens faciliten tasques més complexes. Com no podia ser d’una altra manera, també n’hi ha per a les còpies de seguretat o backups. Aquest és només un exemple, busca un amb el qual et sentis familiaritzat.
Com pots apreciar aquest que et recomanem és de pagament (ningú va dir que fos gratuït). En la necessitat hi ha el valor de fer-ho o no. Imagino que si tens un bloc amb 100.000 visites al mes, per 100 o 150 dòlars (o €) a l’any, no crec que tinguis cap problema en assumir-(a més sol haver codis de descomptes). Aquí ja … cadascú sap el que ha de i pot fer. Buscant trobaràs coses similars gratuïtes. Probablement els desavantatges estiguin en el suport.
Tots funcionen més o menys igual. En aquest cas l’instal·les, configures les opcions del plugin i li dónes a “Complete backup”. I després d’esperar uns pocs minuts (en funció de la mida), tindràs una còpia de les bases de dades i dels arxius estàtics.
Aquesta recomanació és interessant, bona i amb suport, però tal com et comento, si no vols gastar-te res hi ha plugins per backups gratuïts, aquí hi ha alguns:
2- Fes servir la funció de backup de la teva cPanel del Hosting: Si disposes d’accés al cPanel del teu hosting, pots fer servir la funcionalitat de “còpia de seguretat de cPanel”. Entra en el teu cPanel i dins de “Arxius” clica sobre “Assistent de còpia de seguretat”.
Un cop dins selecciones “Còpia de seguretat o restauració”.
A continuació, hauràs de triar quin tipus de backup vols fer. El millor és fer backups parcials. Hauràs fer-ho d’un en un i necessitaràs:
Directori, que contindrà tots els arxius estàtics del teu compte d’allotjament (pot ser més d’un lloc).
Bases de dades MySQL, que són les bases de dades.
Una vegada que facis aquesta còpia (una per al Directori i una altra per a les Bases de dades), ja tindràs una còpia de seguretat perfectament guardada on l’hagis indicat. Òbviament els hostings et van a ajudar en aquesta tasca. Una recomanació és que parlis amb ells i et assenyalin les millors opcions. Fins i tot valorar que ho facin ells, el que et garanteix l’èxit segur.
Pas 2: Prepara el nou Domini
Com no podia ser d’altra manera, cal preparar el nou lloc on anem a allotjar la nostra antiga web. Has registrar el teu nou domini i posar-lo en un servidor de hosting abans de poder passar a l’últim pas.
Pas 3: Puja la teva pàgina
Insisteixo que avui en dia hi ha moltes opcions d’automatització des dels mateixos hostings, que han augmentat la seva proposta de valor, amb aquest tipus de serveis. Però perquè entenguis el procés, el següent, una vegada que tenim el material guardat i el nou Domini preparat, és:
1- En primer lloc hauràs de crear una nova base de dades per al nou Domini:
A “Bases de dades” trobaràs “Bases de dades MySQL”. Aquí podràs crear una nova base de dades de forma molt senzilla i ràpida. Utilitza un nom que puguis relacionar amb el nou Domino. Recorda seleccionar tots els privilegis.
A continuació, edita el fitxer wp-config: usant el nom nou de la seva nova base de dades, usuari i contrasenya. És l’arxiu “wp-config.php” (ha d’estar a la carpeta principal). El pots editar en qualsevol editor de text.
2- Anem a carregar el contingut del nostre lloc amb un connector:
Si hem fet servir el connector “BackupBuddy” per fer la còpia de seguretat, és lògic que ho usem també per restaurar-ho al nou Domino. El mateix connector et guiarà pel procés de restauració.
- Hauràs pujar l’arxiu que et va donar quan va executar la còpia de seguretat.
- Necessitaràs introduir la informació de la nova base de dades d’abans.
- Hauràs configurar el d’wp-config (encara que hi ha opcions automàtiques en alguns plugins).
- Un cop acabat, hauràs de donar temps a que es carregui el contingut.
3- Puja el contingut amb cPanel:
Es tracta de tornar a utilitzar el “Assistent del cPanel”. Aquest cop l’opció de “Restaurar”.
Recorda que l’hem guardat per parts. Ara veuràs que el cPanel no t’ho permet Restaurar tot compacte, (per això el de les parts), és el moment de restaurar la base de dades i el Directori.
En funció de pes dels arxius, és a dir del pes de la teva web, el procés trigarà més o menys. Sigues pacient !! No és senzill moure un WordPress a un altre domini.
Pas 4: Extres per corregir errors
Per moure un WordPress a un altre domini, cal verificar alguns detalls extres. Si hem seguit la instal·lació tal i com ens diu l’assistent hauríem de tenir tot instal·lat i en ordre. No obstant això hi ha cosetes, que ajudaran a millorar el procés.
Comprova els enllaços trencats: Utilitza el programa brokenlinkchecker per descobrir els possibles enllaços trencats de la teva nova web. Aquest és probablement el gran treball a posteriori, ja que tots els enllaços interns s’han de canviar.
Cerca a través de les pàgines de forma manual. Comprova que tots els dissenys i ajustos són exactament el mateix. Apunta tot el que vegis canviat per a un ajust posterior.
Entra al panell de WordPress i verifica que totes les opcions estan com han d’estar! Verifica cada secció i comprova si els connectors estan activats.
Actualitza els enllaços interns. Tots ells apunten encara al teu antic domini. Pots fer-ho manualment si el teu lloc és petit. Sinó el connector Velvet Blue t’ajudarà. Un cop que col·loquis els URL vella i la nova, activa les opcions i en segons farà el canvi.